Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zenei karrier

2009.07.01

 

 

http://mazeofthoughts.files.wordpress.com/2009/01/398px-lady_gaga.jpg

Zenei karrier:

A kezdetek:

 

Lady Gaga 19 éves korában már leszerződött a Def Jam-hez. Ez úgy történt, hogy L. A. Reid zenei producer hallotta őt énekelni az irodája mellett lévő szobából. Azonban Lady Gaga állítása szerint sosem találkozott Reid-del. " Órákon keresztül vártam az irodája előtt remélve, hogy a találkozhatok vele és beszélhetünk a dalaimról, de ez soha nem történt meg." Reid elbocsátotta Lady Gaga-t a kiadótól három hónap után. Néhány évvel később megismerkedett Vincent Herbert zenei producerrel, aki 2008 januárjában leszerződtette őt az Interscope Recordshoz, ahol dalszövegíróként alkalmazták. Az Interscope kiadóval kapcsolatban áll Akon is, aki így meg tudta hallgatni az egyik kislemezt, amin vokálozott. Akon megegyezett a kiadó tulajdonosával, Jimmy Iovinenal, és így leszerződtette Lady GaGa-t a saját kiadójához a Kon Live Distributionhoz.

Még 2007-ben Lady Gaga együtt működött egy az övéhez hasonló nevű lower east side-i DJ, go-go táncosnővel Lady Starlighttal, aki segített neki kitalálni a sajátos öltözködésmódját. Együtt léptek fel több olyan belvárosi klubban mint a Mercury Lounge, a The Bitter End, és a Rockwood Music Hall saját élő showjukkal a "Lady Gaga and The Starlight Revue-val". Ez a műsor egy szórakoztató Pop/Rock show és az 1970-es évek művészetének keveréke. 2007 augusztusában felkérték őket, hogy ezzel a műsorral lépjenek fel egy amerikai zenei fesztiválon a Lollapaloozan. Ez a vad show tetszett a fesztivál közönségének és a zenei kritikusoknak is.

Lady GaGa karrierje elején csak az Avantgárd elektronikus zenével és a dance zenével foglalkozott, de később rátalált saját stílusára, amikor ezt keresztezte a Pop és a David Bowie és Queen-féle glam rockkal.

 

Napjainkban:

2008-ban Lady GaGa átköltözött New Yorkba, hogy közel legyen a stúdióhoz, ahol debütáló albuma a The Fame felvételeit készítették. A The Fame (A hírnév) albumról Lady GaGa több interjúban elmondta, hogy ezzel az albummal azt akarja elérni, hogy aki hallgatja az album dalait közben ő is híresnek, érezhesse magát. Az album javarészt pozitív kritikákat kapott, a Metacritic is 100-ból 71 pontot adott neki.

Az album 2008. augusztus 19.-én jelent meg először Kanadában, ahol az albumeladási listán rögtön elérte az első helyet. Ezután az album 2008 vége és 2009 eleje között folyamatosan megjelent világszerte. A kanadai albumeladási listán kívül Ausztriában, Írországban és Angliában is elérte az első helyet, miközben az amerikai Billboard 200 albumeladási listán a negyedik helyig jutott.

2008. április 8-án jelent meg az album első kislemez, amely a Colby O'Donis által szerzett Just Dance című dalból készült, és hét ország slágerlistáján érte el az első helyet. Az egyik ezek közül az amerikai Billboard Hot 100 slágerlista, melyen csak később, 2009-ben került fel az első helyre, mivel csak októbertől kezdték el játszani. 2008. szeptember 29-én jelent meg az album második kislemeze, amely a Poker Face című dalból készült és közel húsz országban vezette a slágerlistát. 2009. Április másodikán a Poker Face is elérte a Billboard Hot 100 első helyét, így Tiffany(1987-1988), Mariah Carey(1990) és Christina Aguilera(1999) után ő a negyedik olyan énekesnő, aki az első két számával tudta vezetni az amerikai slágerlistát. Az album népszerűsítése céljából 2008 október 8-án elindult első koncert turnéjára, ahol fellépett vele az újraalakult New Kids on the Block, akikkel a fiúk 2008-as The Block albumán hallható Big Girl Now című dalt énekelték. Ez a turné még csak 2008 novemberéig tartott. 2009-ban Lady GaGa újra turnéra indult, ezúttal ő volt a Pussycat Dolls Worls Domination Turnéjának előénekese az európai és az ausztrália és óceániai részén. A turné 2009. január 18-án kezdődött a skóciai Aberdeenben és 2009 május 30-án fejeződik be az ausztráliai Perthben. Március 12-én indult el első hivatalosészak-amerikai turnéjára, mely a The Fame Ball Tour nevet kapta. 2009-ben jelölték a 51. Grammy Díjátadón jelölték a Legjobb Dance kislemez kategóriában a Just Dance című számáért, amit később a Daft Punk nyert meg. 2009 február 18-án fellépett a BRIT Awadson a The Killers együttes frontemberével Brandon Flowerssel és a Pet Shop Boyssal. A díjátadón a Pet Shop Boys egyik 1985-ös slágerét a West End Girlst adták elő.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

jandera72@citromail.hu

(mohásci ilona, 2009.08.09 17:50)

szia nagy raongóid vagyunk léci üzeny visza